Smartu | Άλλαξε Έξυπνα Κινητό

Αγορά pre-owned (μεταχειρισμένων) : Τι κερδίζουμε – Tι προσέχουμε

 

Ένα  preowned / μεταχειρισμένο  τηλέφωνο μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον αναζητά οικονομία - ειδικά αυτές τις μέρες- όταν η τιμή ενός νέου μοντέλου μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων , η αγορά ενός preowned τηλεφώνου κάνει καλό στο περιβάλλον, γιατί παρατείνει τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Σύμφωνα με τους ειδικούς , μια αγορά preowned  συσκευής, αντί για ένα νέο,  εξοικονομείκατά μέσο όρο 45 κιλά εκπομπών CO2 και 34 έως 40 κιλά πρώτων υλών.

 

Το βασικό ερώτημα είναι αν θα αγοράσετε ανασκευασμένο ή απλά μεταχειρισμένο. Τα ανασκευασμέναv smartphones ή smartwatchέχουν ανανεωθεί από ειδικό (κάποια εξειδικευμένη εταιρία ή  κατάστημα), κάνοντάς τα να φαίνονται σαν  καινούργια. Τα ανασκευασμένα τηλέφωνα συνήθως περιλαμβάνουν εγγύηση, επομένως είστε σίγουροι ότι εάν κάτι πάει στραβά, κάπως καλύπτεστε.

 

Από την άλλη πλευρά, τα μεταχειρισμένα τηλέφωναή ρολόγια είναι αυτά που προέρχονται απευθείας από κάποιον ιδιώτη. Συνήθως είναι φθηνότερα από τα ανασκευασμένα, αλλά δεν έχουν ελεγχθεί.

Βέβαια μπορείτε εσείς να ελέγξετε τα πιο βασικά σημεία στην αγορά μιας preownedσυσκευής. Παρακάτω μερικά σημεία που θα κάνουν την αγορά σας ασφαλέστερη:

Εξωτερική κατάσταση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ένα preownedsmartphoneη smartwatch είναι η εξωτερική  κατάσταση: Προσέξτε για γρατσουνιές και βαθουλώματα στο μπροστινό και πίσω μέρος και ελέγξτε εάν η οθόνη ανταποκρίνεται. Οι θύρες είναι επίσης ένα συχνό σημείο πιθανής φθοράς, επομένως εξετάστε τις προσεκτικά. Ελέγξτε τους φακούς της κάμερας για σημάδια γρατσουνιών ή ρωγμών και φροντίστε να δοκιμάσετε την κάμερα τραβώντας μια ή δύο εικόνες. Επιπλέον, δοκιμάστε το μικρόφωνο, τα ηχεία και την οθόνη για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν καλά.

Μπαταρία                                

Η μπαταρία είναι ένα κρίσιμο εξάρτημα σε οποιοδήποτε smartphone ή smartwatch και επηρεάζεται  η απόδοση της μετά από μια περίοδο χρήσης. Το κύριο μέλημα κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου smartphone είναι η υγεία της μπαταρίας. Είναι π.χ. πολύ  εύκολο να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας ενός iPhone  μια και υπάρχει το Battery Health μέσα στα Settings του κινητού. Για τα androidοι εταιρίες έχουνεξειδικευμένες εφαρμογές (π.χ. Samsungmembers) που ελέγχουν και την υγεία της μπαταρίας .

Απόδειξη

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να ελέγχετε όταν αγοράζετε οποιοδήποτε preowned  αντικείμενο, είτε πρόκειται για ηλεκτρονική συσκευή είτε όχι, είναι η απόδειξη αγοράς. Ζητήστε από τον πωλητή την πρωτότυπη απόδειξη για να βεβαιωθείτε εάν είναι νόμιμος κάτοχος της συσκευής και φυσικά πιστοποιεί την ηλικία του τηλεφώνου.

Εξερευνήστε το

Στη πρώτη επαφή με το τηλέφωνο προς αγορά,  πάρτε λίγο χρόνο με την άδεια του κατόχου και εξερευνήστε το: βάλτε την κάρτα sim σας, και δοκιμάστε τα Wi-Fi, Bluetooth, GPS  .Δείτε αν έχει ανοιχτεί για επισκευή. Ελέγξτε τα ηχεία και τα μικρόφωνα με αναπαραγωγή και εγράφη  ήχου. Ανοίξτε τις  κάμερες και βέβαιαδείτε την μπαταρία αν είναι η αυθεντική. Χρησιμοποιήστε την φόρτιση και ελέγξτε την κατάσταση του φορτιστή. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν και την συναίνεση του πωλητή για να γίνουν, όμως εσείς ζητήστε τα, ένας λογικός πωλητής δεν  έχει λόγο να αρνηθεί.

Ηλικία συσκευής

Η αγορά ενός preowned / μεταχειρισμένου smartphone ή smartwatch δεν σημαίνει ότι αγοράζετε μια παλιά ή ξεπερασμένη συσκευή. Γι' αυτό πρέπει να ελέγξετε την ημερομηνία κυκλοφορίας της συσκευής.Η ημερομηνία κυκλοφορίας έχει σημασία εάν θέλετε ένα τηλέφωνο που εξακολουθεί να υποστηρίζει ο κατασκευαστής.Η αγορά μιας συσκευής ένα ή ακόμα και δυο  χρόνων  μετά την κυκλοφορία της, είναι μια καλή αγορά , και  πιθανότατα θα εξακολουθεί για καιρό να εφοδιάζεται με  ενημερώσεις.

 

Οι τιμές

Οι τιμέςpreownedsmartphone και smartwatch  συνήθως εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη κατάσταση της συσκευής, την ημερομηνία κυκλοφορίας και πολλά άλλα. Δεν υπάρχει κάποια  κατευθυντήρια γραμμή για τις τιμές των preowned  συσκευών, γι' αυτό ελέγξτε καταρχήν την τιμή της συσκευής που σας ενδιαφέρει ως καινούργια και φυσικά δείτε πολλές αγγελίες. Το Smart U σας δίνει την δυνατότητα μέσα από την αναζήτηση να βρείτε αρκετές παρόμοιες αγγελίες και να αποκτήσετε συνολική εικόνα για τις τιμές στην αγορά.

Διαπραγμάτευση

Η τακτική της  διαπραγμάτευσης είναι τέχνη από μόνη της. Γενικά οι περισσότεροι αγοραστές ζητούν να διαπραγματευτούν την τιμή και ειδικά όταν ο πωλητής την θεωρεί συζητήσιμη. Πριν μπούμε σε μια πιθανή διαπραγμάτευση ως αγοραστές, καλό θα είναι να έχουμε υπολογίσει , σε σχέση με την αγορά,  ποσό μπορεί να κοστίζει το τηλέφωνο που μας ενδιαφέρει.

Αξεσουάρ

Να σκεφτούμε τα αξεσουάρ  από τώρα;  Ναι.  Με το που θα αγοράσετε ένα smartphone ή smartwatch, άμεσα πρέπει να προμηθευτείτε κάποια αξεσουάρ. Οπότε πριν αγοράσετε την συσκευή σας κάντε ένα κόπο και τσεκάρετε στο Smart U τα αξεσουάρ του ώστε να έχετε συνολική εικόνα του κόστους αλλαγής συσκευής.

Aftersales

Γυρίσατε σπίτι με νέο  κινητό ή νέο ρολόι , τότε για το παλιό σας ήρθε η ώρα: ή να πουληθεί ή να ανακυκλωθεί (αν είναι σε κακή κατάσταση). Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να πεταχτείστα σκουπίδια , ούτε να μπει σε συρτάρι (γιατίεκεί είναι ακόμα πιο πιθανό να πεταχτεί στο μέλλον). Εκτός ότι θα σας αποφέρει χρήματα η πώληση, θα κάνετε και την σωστή κίνηση για το περιβάλλον . Δείτε εδώ μερικές απλές συμβουλές για μια καλή  πώληση συσκευής 

 

Καλή αγορά και συγχαρητήρια που θα  Αλλάξετε Έξυπνα Κινητό!

Newsletter

Want to get updates on your favorite devices?

By subscribing to the newsletter, you accept the Privacy Policy